Anyaközpontok, női közösségi terek Magyarországon / Mother Centers Hungary

Anyaközpontok, női közösségi terek Magyarországon
Mother Centers in Hungary


Az anyaközpontok olyan közösségi házak, helyek, melyek nők, anyák és gyerekeik számára kínálnak programokat, lehetőséget, teret játékra, tanulásra, pihenésre, közös és egyéni tevékenységekre.

Ezek a közösségi terek egymástól nagyon különbözőek lehetnek a helyi adottságoktól függően, de az mindannyiukban közös, hogy védett, barátságos környezetet kínálnak a betérők számára és szervezésük alulról felfelé történik, a helyi nők, anyák részvételével. Ennek fényében anyaközpontnak tekintjük azokat a tereket amik állandó, vagy időszakos nyitva tartással, de helyi nők és anyák által koordinált, felügyelt és működtetett terek, és nem tekintjük anyaközpontoknak pl. azokat a művelődési központokat, melyek felülről lefelé szerveződnek, nem női, anyai közösségek szervezik és működtetik.

Magyarországon az egyes településeken számtalan kismama klub, női közösség működik és igyekszik segíteni a helyi nők, anyák mindennapjait. A honlap célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy egyre több ilyen helyi női közösség kapcsolódjon egymáshoz, tekintse magát anyaközpontnak és a más országokban már jól működő Anyaközpont Hálózatba szerveződjön a nők, anyák és ezen keresztül a családok mindennapjainak hatékony segítése érdekében.

2012. szeptember 1., szombat

FELHÍVÁS

Női terek, nőházak, anyaközpontok, kismama klubok, nők, családok számára szolgáltató civil közösségek, intézmények és egyéb szervezetek számára.

A svájci Frauen_Oase és a gödöllői REGINA Alapítvány a hazai női terek illetve nők számára szolgáltatásokat nyújtó szervezetek felmérését végzi. Keressük mindazokat, akiket érdekel a felmérésben, az együttműködésben és a projekt kapcsán kialakuló hálózatban való részvétel. A felmérés eredményeként egy magyar és egy angol nyelvű online is elérhető ingyenes kiadvány készül, melynek funkciója, hogy segítséget nyújtson azon svájci és EUs szervezetek számára, akik a kint tartózkodó magyar nőknek kínálnak szolgáltatásokat és információkra van szükségük a magyarországi lehetőségekről, szervezetekről, szolgáltatásokról.

Milyen szolgáltatásokat, szervezeteket keresünk elsősorban:
• munkaerőpiaci segítségnyújtás (állás információk közvetítése, tanácsadások, képzések, önbizalom fejlesztés, stb.)
• közösségi események szervezése nők, családok számára
• nők elleni erőszak áldozatait segítő szolgáltatások és szolgáltatók
• valamilyen hátrányos helyzetű női csoport számára kínálnak csoport-specifikus szolgáltatásokat
• kismama klubok, családi napközik
• szociális szolgáltatások nyújtása (pl. gyerekvigyázás, idősgondozás, étkeztetés, közlekedés, lakhatás stb.)
• női közösségi házak, közösségi terek fenntartói (pl. anyaközpontok, nőházak)
• helyi élelmiszertermelési rendszerek, élelmiszer hálózatok, önfenntartó közösségek szervezői

További információ és jelentkezés:
Kövesdi Zsuzsa
Email: noihalozat@reginanet.hu


Közvetlen online jelentkezés: http://www.godollomedia.hu/noihalozat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése