Anyaközpontok, női közösségi terek Magyarországon / Mother Centers Hungary

Anyaközpontok, női közösségi terek Magyarországon
Mother Centers in Hungary


Az anyaközpontok olyan közösségi házak, helyek, melyek nők, anyák és gyerekeik számára kínálnak programokat, lehetőséget, teret játékra, tanulásra, pihenésre, közös és egyéni tevékenységekre.

Ezek a közösségi terek egymástól nagyon különbözőek lehetnek a helyi adottságoktól függően, de az mindannyiukban közös, hogy védett, barátságos környezetet kínálnak a betérők számára és szervezésük alulról felfelé történik, a helyi nők, anyák részvételével. Ennek fényében anyaközpontnak tekintjük azokat a tereket amik állandó, vagy időszakos nyitva tartással, de helyi nők és anyák által koordinált, felügyelt és működtetett terek, és nem tekintjük anyaközpontoknak pl. azokat a művelődési központokat, melyek felülről lefelé szerveződnek, nem női, anyai közösségek szervezik és működtetik.

Magyarországon az egyes településeken számtalan kismama klub, női közösség működik és igyekszik segíteni a helyi nők, anyák mindennapjait. A honlap célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy egyre több ilyen helyi női közösség kapcsolódjon egymáshoz, tekintse magát anyaközpontnak és a más országokban már jól működő Anyaközpont Hálózatba szerveződjön a nők, anyák és ezen keresztül a családok mindennapjainak hatékony segítése érdekében.

2011. október 10., hétfő

Ismerje meg a világ Anya Központjait a 10-10-11-en!


Az Anyaközpontok Nemzetközi Hálózata (mine) Németországban jött létre 11 évvel ezelőtt. 2011. október 10-én szülők és Anya Központok támogatóinak százai ünneplik a 2. Nemzetközi Anyaközpont Napot 12 országban (Argentína, Bulgária, Csehország, Németország, Magyarország, Olaszország, Liechtenstein, Hollandia, Lengyelország, Oroszország, Szlovákia és az Amerikai Egyesült Államok).

Ebben az évben az ünneplés középpontjában Bulgária áll. A három Anya Központot Bulgáriában roma és bolgár nők párhuzamosan szervezték meg, amelyek anyákat és gyerekeket szolgálnak a saját közösségeikben. Inspiráló példát jelentenek más országoknak, hogy miként lehet nehéz helyzetekkel megküzdeni, mint kisebbségi csoport egy adott társadalomban. Az alábbi linken az Anya Központjaik életét bemutató videó látható: http://www.youtube.com/watch?v=EApzDRF1kBk és itt www.intergrobg.org.

Egy néző, Sabina Pisone a stuttgarti Anya Központból megosztotta benyomásait a videóról: „Mi itt Nyugat-Európában hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen kemény a valóság itt a közelünkben ebben a kis Európában és nagyon felvilágosító számunkra ezt látni. Ugyanakkor a videó a hagyományos ruháival és egyszerű előadásmódjával egy rövid emlékeztető a legfontosabbról (Szeresd a szomszédodat. Ahogy Isten tanította nekünk), amely egyszerű, ősi és erős energiát mutat. Végső fokon ez az egyetlen eszközünk, amellyel, mint emberi lények rendelkezünk, hogy megtegyük, amit a Földön meg kell tenni.”

A videó mellett bolgár barátaink közzétettek négy mítosztörő történetet is, melynek alapja 5 roma nővel és aktivistával az Anya Központokban készített interjú. Itt olvasható: http://xa.yimg.com/kq/groups/20034897/1569411559/name/Untitled.pdf.

Október 10-ei kezdettel számos eseményt fognak megrendezni a résztvevő országokban (pl. nyíltnapokat, nemzetközi villásreggeliket, bolgár specialitások kóstolóját, stb.); nem nagy, de sok szívvel készített dolgok ezek, mint ahogy a munkát az Anya Központokban végezni szokták világszerte.

További információkért keresse Renate Stein-t (Argentína), a 10-10 programsorozat koordinátorát, steinrenate(at)gmx.net.
http://mine.cc/?q=node/70

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése