Anyaközpontok, női közösségi terek Magyarországon / Mother Centers Hungary

Anyaközpontok, női közösségi terek Magyarországon
Mother Centers in Hungary


Az anyaközpontok olyan közösségi házak, helyek, melyek nők, anyák és gyerekeik számára kínálnak programokat, lehetőséget, teret játékra, tanulásra, pihenésre, közös és egyéni tevékenységekre.

Ezek a közösségi terek egymástól nagyon különbözőek lehetnek a helyi adottságoktól függően, de az mindannyiukban közös, hogy védett, barátságos környezetet kínálnak a betérők számára és szervezésük alulról felfelé történik, a helyi nők, anyák részvételével. Ennek fényében anyaközpontnak tekintjük azokat a tereket amik állandó, vagy időszakos nyitva tartással, de helyi nők és anyák által koordinált, felügyelt és működtetett terek, és nem tekintjük anyaközpontoknak pl. azokat a művelődési központokat, melyek felülről lefelé szerveződnek, nem női, anyai közösségek szervezik és működtetik.

Magyarországon az egyes településeken számtalan kismama klub, női közösség működik és igyekszik segíteni a helyi nők, anyák mindennapjait. A honlap célja, hogy hozzájáruljon ahhoz, hogy egyre több ilyen helyi női közösség kapcsolódjon egymáshoz, tekintse magát anyaközpontnak és a más országokban már jól működő Anyaközpont Hálózatba szerveződjön a nők, anyák és ezen keresztül a családok mindennapjainak hatékony segítése érdekében.

2011. május 4., szerda

Múlt, jelen

Az Anyaközpontok Magyarországi Hálózatának megszervezése 2006-ban kezdődött. Mivel az ilyen közösségi terek fenntartása erősen pénz-, ember-, és időigényes folyamat, így a szükség ellenére nehezen tudnak ezek a női terek fejlődni.
A jelenlegi (2011)-es fejlődésre az ad lehetőséget, hogy az idők során újabb, magukat Anyaközpontként is definiáló női terek kezdek alakulni.
Néhány információ:
http://www.oefi.hu/anyakozp_20110512.pdf
Megszületett Észak-Magyarország első civil anyaközpontja
REGINA Nő és Anyaközpont Hálózat

Hogy a jövő mit hoz? Meglátjuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése